3 Kasım 2016 Perşembe

Yağ ve kan şekeri

Köyden haftalık gelen sütten yoğurt mayalarım ve iki haftalık yoğurt kaymağını biriktirip ondan da tereyağ yaparım.

Eminim birçoğumuz nasıl yapıldığını biliyordur ama henüz denememiş olanlar için kısaca yazmak istedim.

Yoğurt kaymağını derin bir kaba alıp üzerine biraz su ekleyin. Karışımı  blendır ile çırpın. Bir süre sonra karışımın üzerinde tereyağ toplanmaya başlayacaktır. Biraz daha çırptıktan sonra yağı kevgirle başka bir kaba alın. Üzerine birazcık su ekleyip kaşıkla karıştırın ve suyu dökün. Bu işlem sayesinde yağa karışmış yoğurt uzaklaşmış olur. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Sonra kızarmış köy ekmeğine sürüp ya da sahanda tereyağlı yumurta yapıp afiyetle yiyin :)

Gelelim kan şekeri ve yağ arasındaki ilişkiye. Yağ oranı çok yüksek besinlerin sindirimi geç olduğu için kana geçme sürelerinin nispeten geç oluduğunu okumuştum. Biz diyabetlilerde amilin eksikliği olduğu için glikozun kana geçmesi oldukça hızlı olurmuş, yani hızlı bir sindirimimiz var. Dolayısı ile eğer tokluk şekeriniz doğru cho/insulin oranına ve insülin-yemek arası bekleme sürenize rağmen zıplıyorsa öğünün yağ oranı biraz yüksek tutulabilirmişiz. Yüksek yağ oranı uzun vadede kilo kontrolünü bozabileceği için azı karar çoğu zarar diye düşünüyorum.
Sevgiler...