12 Kasım 2016 Cumartesi

Ateşte açan çiçekler



Ihlamur çayı sever misiniz? Zencefil ve ıhlamur da varsa harika olur. Hele yanında ev yapımı ağızda dağılan bi' kurabiye ve sohbetine doyamadığınız bir arkadaş/okumaya doyamadığınız bir kitap varsa...

Her ıhlamur demleyişimde cam demliğime bakar ve ıhlamur çiçeklerinin sıcak suda nasıl da açtığına bakarım. Öyle güzel görünürler ki... Güzelliğin ortaya çıkması için sıcak suya muhtaçtır kuru ıhlamur çiçekleri.

Bazen bizim de içimizde kuruyup kalmış çiçeklerin açması için zor zamanlar yaşamamız gerekir. Büyüklerimiz ne demiş, insan zor zamanda belli olur. Merhamet, şefkat, yardımseverlik, dua çiçekleri hep zor zamanda ortaya çıkmaz mı?

Sevgiler...

Bolus zamanlaması




Yiyip içtiklerimiz kadar insulinin zamanlaması da çok önemli. Zira glikoz ve insülin arasındaki yarış, tokluk kan şekerini belirliyor.

Aşağıdaki tabloyu Gary Schainer'in Diabetes self-management sitesinde görmüştüm. Çıktı alıp buzdolabına sabitlemiştim ki aşina olayım.

Bilgisayarım çöktüğü için çiz-çek-yayınla yapmak zorunda kaldığım fotoğraftaki tabloyu açıklamak istiyorum.


Tablo der ki;

Eğer kan şekeriniz hedeften yüksekse ve glisemik indeksi (Gİ) yüksek bir yemek yiyecekseniz insulini (bolus) yemekten 30-45 dakika önce yap. Eğer orta Gi li bir yemek yiyecekseniz insulini yemekten 20-30 dakika önce yap. Şayet düşük Gi li bir yemekse insulini yemekten 15-20 dakika önce yap.

Kan şekeriniz normalse; yüksek Gi li bir yemek için insulini yemekten 15-20 dakika önce, orta Gi li bir yemek için insulini yemekten 5 - 10 dakika önce, düşük Gi li bir yemek için insulini yemeğe başlarken yap.

Şayet kan şekeri düşükse; yüksek Gi li bir yemek için insulini yemekten 5-10 dakika önce, orta Gi li bir yemek için insulini yemeğe başlarken, düşük Gi li bir yemek için insulini yemekten 10-15 dakika sonra yap.

Yaklaşık 9 yıldır hızlı etkili insülin (humalog) kullanıyorum. Glisemik indekse bağlı olarak insülin zamanlaması yapmıyordum. Çünkü bilmiyordum. Çoğu zaman yemeğe oturduğum zaman bolus insulin yapıyordum. Bazen de yemekten sonra...

Bu tabloyu gördüğümden beri bolus zamanlamasına dikkat ediyorum. Şayet karbonhidrat sayımını doğru yapmışsam tokluk kan şekerim fazla yükselmiyor.

Neden bolustan sonra beklemek zorundayız?

Adı hızlı etkili insulin olsa da tam olarak hızlı olmayan,  göreceli olarak hızlı olan insulin kullanıyoruz. Etkin olabilmesi için biraz zamana ihtiyacı var.

 Bir diğer sebep de biz diyabetlilerde amylin hormonu eksikliği. Diyabetli olmayan insanlarda bu hormon sindirimle açığa çıkan glikozun kana geçiş hızını yavaşlatıyor. Bir nevi glikoz freni gibi. Bizde fren yok :)

Hal böyle olunca bize de yemek için bolus zamanlaması yapmak düşüyor. Disiplin isteyen pek de kolay olmayan bir durum ama ultra hızlı insulinler piyasaya çıkana kadar başka çare yok gibi.

Tip1 diyabetli yetişkin bu zamanlamayı yapacak iradeye sahipse de minik şeker çocuklarımız için "bolus-bekle-ye" taktiği beraberinde hipoglisemi riskine davetiye çıkarabileceği için uygun olmayabilir. Aman dikkat!

Sevgiler...





11 Kasım 2016 Cuma

Terapistim Yanımda


Aşağıdaki satırlar Terapistim Yanımda adlı kitaptan alıntıdır.

"Neden depresyondayım?

Depresyonu tanımlamanın bir yolu her konuda kendimizi yenik hissedene kadar öfkemizin içe- kendimize karşı- dönmesidir.
....

İnsanlar yüreklendirilmez, desteklenmez ve iyi olduklarına inanmak üzere eğitilmezlerse bunalıma girerler. Hassas insanlar bu çılgın dünyadaki tüm olumsuzluklara içe dönerek ve bunalıma girerek tepki verirler."

Hayatımın hiç bir döneminde vurdumduymaz, gamsız "geniş" bir insan olamadım. Aşırı sorumluluk sahibi ve hassas olmak beraberinde bazı sorunları da getirdi. Bundan daha sonra bahsetmek isterim ama daha önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum.

Diyabetli çocuklar kan şekeri testi yaparken sonucu başarı ya da başarısızlık olarak algılıyorsa dikkat edin. Bu bir süre sonra ruhsal çöküntüye ya da şeker takibini aksatmaya neden olabilir.

Hangi yabancı diyabet bloğu olduğunu unuttum. Yazar diyordu ki "Glikometre ekranında görünen sadece bir sonuç. Düzelt ve devam et." Bunu okumak bile bana çok iyi gelmişti. Kimbilir minik şekerler ne çok kafalarına takıyordur di mi?

Bedenen ve ruhen sağlıklı günler diliyorum.

Sevgiler...


10 Kasım 2016 Perşembe

14 Kasım Yaklaşırken



14 Kasım Dünya Diyabet Günü her yıl farklı etkinliklerle kutlanıyor. Kutlama yerinde bir tabir değil gibi ama neyse...

Etkinlik temaları, diyabet ve diyabetliye dikkat çekmek, diyabetlilerin birlikte vakit geçirmesi olarak özetlenebilir.

Kurumlar, dernekler topluluklar güzel etkinlikler düzenliyor. İnternetten takip edebilirsiniz.

Peki bireysel olarak ne yapabiliriz?

Birkaç yıl önce çalıştığım kurumda diyabetli bir arkadaşla küçük bir seminer vermiştik. Seminerin adı "diyabetin dili olsa" idi. Posterimiz bile vardı:)

Diyabetin tarihi tanımı belirtisi tedavisi ve diyabetlilerin toplumdan beklentisini içeren iki sunu hazırlamıştık. Samimi bir ortamda geçen seminere kaydadeğer bir katılım olmuştu.

Bu yıl 14 Kasım'da ne yapsam diye düşünürken aklıma sms mesajı hazırlamak ve rehberimdeki herkese göndermek geldi. Bırakın tedaviyi diyabetin belirtileri bile birçok kişi tarafından bilinmediği için yüksek hba1c ile ilk teşhis alan cocuklar var.

Bir kişi için bile faydalı olacaksa buna değer diye düşünüyorum.

Belki siz de sms/whatsup/mail/Sosyal medya üzerinden 14 Kasım Dünya Diyabet Günü'ne dikkat çekmek isteyebilirsiniz.

Sevgiler...

9 Kasım 2016 Çarşamba

Odaklanma


Hayat neye odaklanırsak o anlık ondan ibaret.

Geçmişe odaklandığımızda geçmiş pişmanlıklar,  hüzünler bu anımız için verilmiş olan tahammülü sabrı yaşama gücünü zamanından önce tüketiyor.

Geleceğe oodaklanırsak henüz ihtimal dairesinde olan müstakbel hüzünler ve arzularımız yüzünden yine şimdiki zamanın sabrı tükeniyor.

Ve sabır öyle bir hayat iksiri ki yoksunluğu hüzün hastalığına düşürüyor, hata yaptırıyor...

Hayat neye odaklanırsak ondan ibaret.

Sevgiler...

Ev oyunları-bardak kule

Kış günü Oğluş ile evde kalınca "anneee sıkıldııım!!!" cümlesi sıkça kurulur.

Pinterestte iple bağlanmış sarkıtılmış bardaklara atış yapan çocukları görünce benim de aklıma bu fikir geldi.

Kağıt bardakları üst üste dizerek el-göz koordinasyonu sağlıyoruz, sonra da eva disk atan tabanca ile kuleyi yıkıyoruz.

Çocuklarınızla bol oyunlu sağlıklı günler diliyorum.
Sevgiler...




Diyabetli Çocuklar Vakfı DİYAÇEV

Merhabalar

Diyabetli Çocuklar Vakfı'ndan haberiniz var mıydı? Harika fikirleri olan süper bir vakıf olma yolundalar. Esra Avcı'nın diyabetimben.com sayfasında ayrıntısını bulabilirsiniz. Linki;

http://www.diyabetimben.com/diyacev-diyabetli-cocuklar-vakfi/

Emeği geçenlere gıyaben teşekkür edip başarılar kolaylıklar diliyorum.

Sevgiler...

7 Kasım 2016 Pazartesi

Karbonhidrat Hesaplı Kurabiye Tarifi ve Şeker Değişimi




Oğluş doğduğundan beri evde sürekli kurabiye pişirir oldum. Babamız da meğer bir kurabiye canavarıymış.   Bu sayede anlamış olduk. Latife bir yana evde hazırladığım atıştırmalıklar sayesinde marketten bisküvi vs ürünleri tüketimi neredeyse bitti.

Karbonhidrat hesaplı krep tarifinin ardından bir de karbonhidrat hesaplı kurabiye tarifi denemek istedim. Bu tarifi sürekli yapıyordum ama karbonhidrat miktarı hakkında bir hesabım yoktu. Hem yaptım hem yedim hem de şekerimi takip ettim.

Tarif şöyle:

125 g yumuşak tereyağ (0 karbonhidrat)
1 yumurta
50 g pudra şekeri (50 g karbonhidrat)
50 g nişasta (44 g karbonhidrat)
200 g un (150 g karbonhidrat )
50 g çekilmiş fındık (8.5 g karbonhidrat )
40 g kuru üzüm (30 g karbonhidrat )
80 g kuru kayısı (48 g karbonhidrat )
50 g damla çikolata (31 g karbonhidrat )
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yağ, şeker ve yumurta iyice karıştırılır. Nişasta un vanilya ve kabartma tozu eklenir yoğurulur. Fındık kuru meyveler ve çikolata eklenip şekil verilir. 170 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Sıcakken  kurabiye kolay dağılır aman dikkat. Ağızda dağılan muhteşem bir kıvamı ve tadı var. Deneyenlere afiyet olsun...

Gelelim hesap-kitap işine...

Malzemelerdeki toplam karbonhidrat 362 gram. Kurabiyeler piştikten sonra toplam ağırlığı 635 gram.

%karbonhidrat=(362/635)x100=57

Yani 100 gram kurabiyenin 57 gramı karbonhidrat.

Bir fincan ıhlamur eşliğinde iki kurabiye yedim. Diyabetli olmasam bu sayı bilemiyorum kaç olurdu :)

Sadece karbonhidrat hesaplamak aslında yetmeyebilir. Bu kurabiyede yaklaşık%30 oranında yağ da var. Yağlı ürünlerin fazla miktarda yenmesi, insulinin etkisinin azaldığı saatlerde   (3. Ve 4. Saatte) kan şekerini yükselebiliyor. Aman dikkat.

Sevgiler...


6 Kasım 2016 Pazar

Karbonhidrat hesaplı krep tarifi

Karbonhidrat hesaplı krep tarifi ve kan şekerime etkisi

Hazır gıdaların ambalajındaki besin tablosundan karbonhidrat hesaplamak oldukça pratik bir yöntem. Bu sayede insulin karbonhidrat eşleşmesi yapılarak tokluk kan şekerinin yükselmesi/düşmesi bir nebze önlenebiliyir. Peki evde yapılmış bir yiyeceğin yaklaşık karbonhidrat değeri hesaplanabilir mi? Cevap evetse bu nasıl yapılır?

Açıkçası bu soruyu bir uzmana sormak nasib olmadı. Düz mantıkla düşündüm. Eğer yiyeceğin içine koyduğum toplam karbonhidratı bilirsem ve ürünün son ağırlığını bulursam %karbonhidrat (yani yiyeceğin 100 gramındaki karbonhidrat.) hesaplanabilir.

Krep malzemeleri:
2 yumurta (karbonhidrat yok)
3 yemek kaşığı sıvı yağ (karbonhidrat yok)
3 yemek kaşığı rende kaşar peyniri (karbonhidrat yok)
1 su bardağı maden suyu (karbonhidrat yok)
1 su bardağı süt (12 g karbonhidrat)
250 g un (188 g karbonhidrat)
Tuz
-------------
Toplam karbonhidrat 200 g.
Krepleri pişirdikten sonra darası alınmış bir tabakta hepsini tarttım. 740 g geldi.

Doğru orantı kurdum. 740 g krepte 200 g karbonhidrat varsa, 100 g krepte ne kadar vardır?
%karbonhidrat=(200×100)/740=27 g

Gelelim kahvaltıya ve sonrasındaki şekerlere. Mönü;

67 g ağırlığında bir krep (18 g karbonhidrat), biraz peynir, salatalık, mandalina (12 g karbonhidrat), çay.

Açlık kan şekeri ve takip eden 1. 2. 3. saat kan şekerlerini resimde görebilirsiniz. Hipo hiper olmadan sahili selamete erdik.

Lakin krebin miktarını abartıp mesela 3-4 tane yeseydim böyle olmayabilirdi.

Hem fazla yediğim için mide boşalması geç olacaktı hem de nisbeten yağlı bir krep olduğu için 3. 4.saat şekerleri yüksek olacaktı.

Şimdilik bu kadar. Sevgiler...