30 Ekim 2016 Pazar

Diyabet ve internet

Sanal alemde diyabet nerede okunur?

İnternete tü-kaka diyenlere katılmak için birçok haklı sebep varsa da iyi şeyler için kullanıldığında internet harika şeylere de vesile olabiliyor. Örnek bendeniz:)

Diyabetimi "sessize" alıp yaşadığım uzun yıllarından ardından içimde anne olma  isteği uyanınca beni bir telaş almıştı; eyvah di-ya-bet!

Google amcaya "diyabet ve gebelik" yazıp kaydadeğer herşeyi okumaya başlamıştım. Lakin okuduğum şeyler genellikle kitabi şeylerdi. Bana yaşanmış şeyler gerekiyordu. Daha doğrusu tip1 li ve anne olmuş arkadaşlarla konuşmak,  sürece nasıl hazırlandıklarını duymak belki de onların hikayeleri ile anne olabileceğime inanmak istiyordum.

Vesselam diyabetiz.com adlı forumda tanıştığım arkadaşlar sayesinde cesaretim arttı, karbonhidrat sayımı ile beslenme denen şeyin varlığını onlardan öğrendim ve kısa bir sürede hba1c değerim %6.3 e düştü. Oğluşumun varlığını da 2 ay sonra öğreniverdik.

Bunlar yaklaşık 8 yıl önceydi. Artık sosyal medya sayesinde diyabet iletişimi çok daha güçlü. Lakin ben artık o mecrada değilim orası ayrı mevzu.

Sanal alemde diyabetle ilgili paylaşımlar okumak isterseniz aşağıdaki listeye göz atmanızı öneririm.

Eğer facebook kullaniyorsaniz diyetisyen Nesil Gören Atalay'ın yönettiği tip1 diyabetli cocuklar ve ailelerinin diyabet grubuna mutlaka üye olmalısınız.

Yine facebookta "tip1 diyabetli anneler" grubunda bilgili tecrübeli arkadaşlar olduğunu bilesiniz.

Bir de "tip1 diyabet tecrübeleri" adlı facebook grubu var ki mutlaka göz atın derim. Zira son teknoloji kan şekeri takip sistemlerinden olan free style libre kullanıcılarının yorumlarını bulabilirsiniz. Grubun kurucusu Hüseyin-İnci Devecioglu çifti. Oğulları Mustafa'nın başarılı diyabet yönetim sırlarını paylaşıyorlar. Aynı adla bir web siteleri de var.

Facebook ile işim olmaz bana site lazım derseniz sevgili Esra Avcı'nın emek vererek büyüttüğü diyabetimben.com adlı site de mutlaka takip edilmeli.

Ingilizce ile aranız iyi ise yabancı diyabet bloglari da çok güzel. Iste birkaç site adresi;

asweetlife.com
healthline.com
diabetes.uk
waltzin the dragon
diabetesdaily.com

Yabancı diyabet bloglarından okumalarimin özetini yazdığım bir  defterim var. inşallah ileride buradan da paylaşmak isterim. Şimdilik bu kadar diyelim...

Sevgiler...