31 Ekim 2016 Pazartesi

Tip1 diyabet ve hamilelik

Resimdeki lavanta keseleri   oğluşumun bebek şekerleriydi. Karnım burnumdayken ve keskin lavanta kokusu eşliğinde ellerimle hazırlamıştım her birini. Evde kalan son keselermiş meğer, eskimişler, renkleri solmuş. Eee 6 yıl geçti üzerlerinden. Koca adam oldu eşek gözlüm. Sarıp sarmaladım onları ve bi' köşeye kaldırdım. 

Bir kadın için hayatındaki dönüm noktalarından biridir anne olmak. Lütuf ve hediyedir. Onsuzluk ayrı bir imtihanken, onunla bir hayat da her an eli yüreğinde yaşamaktır aslında.

İlk beş yıl annelik aklımın ucundan bile geçmemişti. Önce kariyer demiştim. Aslında öyle olması uygun olduğu için kalbime böylesi ilham edilmiş. Yaşananlara dönüp baktığımda anlıyorum ki herşeyin bir sırası varmış meğer. Önce diyabetin adam olması için uygun zemin hazırlanmış sonra da oğluş gelivermiş.

Eğer bir tip1 diyabetliyseniz ve anne olmak kalbinize düştüyse;

1. Önce diyabetinizin dilini öğrenin. Onu az çok kontrol edebiliyor musunuz? Hayırsa cevabınız mutlaka hekiminizle görüşün. Bebeğin besiğini odasını en ince ayrıntısına kadar düşünürken onun ilk yatağı olacak bedeninizi neden düzene sokmuyorsunuz? Misafirden önce eve çekidüzen verirken minik misafirinizden önce neden diyabetinize çekidüzen vermeyesiniz? Önce hamile kalayım sonra düşünürüm demeyin nolur. Allah muhafaza aksi bir durumda bunun vicdan azabı içinizi yakabilir.

2. Diyabet günlüğü tutun ki diyabet hafızanız oluşsun.

3. Mümkünse bebek düşünmeden önce insulin pompası kullanmaya başlayın. Hamileyken pompadan bihaberdim. Oğlum 1.5 yaşındayken kullanmaya başladım. Pompa bir nimet inanın.

4. Sabit doz insülin sabit mönü çok eskilerde kaldı. Karbonhidrat sayımını (kh) öğrenerek insulin-besin eşleşmesi yapmayı öğrenin lütfen. Bulantı ve kusma hamileliğin olmazsa olmazı. Böylece doz azaltmayı kh sayımı ile başarıp bulantilarinizi hipo olmadan geçirebilirsiniz.

5. Mutlaka ama mutlaka şartlar mümkünse yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede doğum yapın. Dilerim ihtiyaç olmaz ama ihtiyaç olduğunda bebeginiz emin ellerde olur ve onunla aynı hastanede olursunuz.

6. Erken doğum riskinde  bebeğin akciğer gelişimi tam olmadığı için solunum güçlüğü olur. Bunu doktorunuzla görüşün ve akciğer geliştirici iğne hakkında görüşünü sorun. Bu iğne annenin şekerini yükseltiliyor deniyor. Bununla baş edilebilir sanırım. Ben bilmediğim ve  doktor da uyarmadığı için iğne olmadım. Şimdiki aklım olsa düşünürdüm.

7. Düzenli günlük kan şekeri takibinizi yapın lütfen. Böylece hipo ya da hiper glisemi durumu uzamadan şekeri düzeltmek mümkün olur.

Dilerim sağlıklı güzel bebişleriniz olur ve güzel günlerini görürsünüz.

Sevgiler...