2 Eylül 2017 Cumartesi

saglikliyasiyoruz.com-Karatay Diyeti

İlk kez bir instagram hesabı tarafından engellenmişim. İnanamıyorum :) Hepsi o düdüklü tencerenin yüzünden. Dilimi tutamadım tabi. Kanda kimyagerlik varya, düdüklü tencerede yemek pişirmek sağlıklıdır paylaşımını görünce itiraz ettim. Gördün işte, mis gibi hesap kapının önüne koydu seni. Hey gidi "tatlı bir hayat" hey! Kendimi çok dışlanmış, itilmiş-kakılmış hissediyorum yahu. Bunu sindirmem lazım :)

Şaka bir yana, engellendiğim gerçek, saglikliyasiyoruzcom instagram hesabını öneririrm. Canan Karatay hocanın önerilerini paylaşıyorlar. Beslenmeye dair, sağlıklı yaşama dair farkındalık oluşturuyorlar. Hesabın sahipleri Okan ve Nurçin Çağlar çifti bu beslenme tarzıyla ciddi kilo vermişler.

woto.com sitesinde çok güzel makaleler var. Kolleksiyonlar içerisinde bu makaleler. Kişileri seçip, onların oluşturduğu makaleleri okuyabiliyorsunuz. Mesela Karatay diyeti ile kilo verenleri okumak için buraya, gıda takviyeleri vs için buraya tıklayabilirsiniz.

Ben de bir süredir neredeyse ekmeksiz bir hayat sürüyorum. Birkaç kilo gitti. Sebze, az meyve, bol kuruyemiş, yoğurt, yumurta, sucuk ,et yiyorum. Düşük glisemik indeksli beskenmek muhteşem birşeymiş. bu arada sucuk demişken altını çizeyim, içerisinde nitrit olmayan fermente sucuktan bahsediyorum. Beşler firmasının ürettiği fermente sucuğu mutlaka deneyin derim. Benden söylemesi...

Canan Karatay hocanın Karatay Diyeti adlı kitabı okudum. Çok güzel bilgiler var. Ümit Aktaş ile ufak tefek farklılıklar olsa da ikisi de buğdaydan şekerden uzak durun diyor.


Genetiği değiştirilmemiş buğday unu ve ekşi maya ile yapılmış ekmek fırın ekmeklerinden daha evla. Siyez unu ve ekşi maya ile yapılmış ekmek mesela... olsa da yesem. Ekşi maya deneyimim hala devam ediyor. Mayam hala olgunlaşmadı, beslemeye devam ediyorum onu. Refika'nın Mutfağı'nda seyrettiğim  Burak'ın Ekmek Teknesi videosu ekşi maya severler için...

Valla içime oturdu engellenmek. Biriniz gidip söyleyin yahu engeli kaldırsınlar. Yeni hesap açıp takip etmek zoruma gidiyor. söz bir daha aykırı yorum yapmıycam!

Sevgiler...

Evde Probiyotik yoğurt yapılırsa...+ Ümit Aktaş

Sağlıklı bağırsak için fermente (mayalı) gıdaların tüketilmesi gerektiğini soylemisti oğlumun çocuk doktoru. Ve hatta ileri giderek insanın kaderinin bağırsaklarından geçtiği söyleminde bulunmuştu. 

Gastroenteroloji uzmanı olduğu için onemsemistik bu sözleri. Dr ve fitoterapi uzmanı Ümit Aktaş'in kitabını okuduktan sonra anladım ki bağırsaklara çok çok iyi bakmak lazımmış. Ev yoğurdu, dogal fermente sirke, turşu, kefir yemek bağırsaklara probiyotik yerleşmesi için gerekliymis.

Ev yoğurdu yapmak zor değildir malum. Güzel bir süt ve yoğurt mayası olması kafi. Evde kefir ve probiyotik yoğurt yapmak da çok kolaymış.

Zincir marketlerden birinde kefir ve probiyotik yoğurt mayası buldum. Tarifine göre mayaladim. Muhteşem oldular. Hazır kefirin tadı ekşimsi olur. Ama yaptığım kefir tıpkı yoğurt gibi tatlımsı oldu. Bu işte bir gariplik var mı bilemiyorum. Yedim gitti :) probiyotik yoğurt da çok güzeldi valla. Onu da yedim gitti...


Dr. Ümit Aktaş günde iki porsiyon yoğurt, market yoğurdu değil ev yoğurdu, mutlaka yenmeli diyor. İçerisine iki üç tane günkurusu kayısı doğranmış bir kâse yoğurt çok nefis oluyor. Şahsen ben bayılıyorum.


Bağışıklık sistemi çok güçlü olsun da hastalıkları def etsin gibi bir şey yanlışmış. Bağışıklık sistemini dengeleyen bir beslenme tarzı öneriyor Ümit Aktaş. GDO suz besinleri öneriyor. Buğdayın hayatımızdaki yeri aşikarken ve  neredeyse GDO suz buğday yokken bunu nasıl başaracağım bilmiyorum. Şeker zehirdir diyor Ümit Aktaş. Benim gibi doğal şekerleri kastetmis olamaz herhalde ☺

Bir kere daha okumak istoyorum bu kitabı. 

Sevgiler





Diyabet teknolojileri

Diyabet teknolojisi aldı başını gitti. İnsulin pompaları, sürekli  kan şekeri ölçümü yapan (Sensörlü) İnsülin pompaları, kablosuz insülin pompaları, kan şekeri sensorleri vb.

diyabetim.com da Esra Avcı DM teknolojilerini çok güzel takip edip paylaşıyor, kendinde deniyor. İmkânı olanlar için harika şeyler.

Ammavelakin gel gelelim tip1 diyabetlilerin ne kadarının bu imkânlara sahip olduğu. Ülkemizde sensör icin SGK ödemesi yok. Kablosuz pompa satışı da bildiğim kadarıyla yok. Sürekli kan şekeri ölçüm sistemleri de ateş pahası.

 İngiltere'den getirttigim libre sensör ile birkaç hafta lüks konforlu bir takip yaşamıştım. Cep telefonumu kolumdaki sensore tutup anında şekerimi ölçüyordum. Tadı damağımda kaldı desem yalan olmaz. Sensör bitti, konfor gitti.



Ne yapayım peki? Kararlar mı baglayayim...

Sabah açlık şekeri ölçümü, düşük karbonhidrat ve glisemik indeksli beslenmek, en çok üç öğün yemek, gece şeker ölçümü. Aralarda da kötü hissedince ölçüm yapınca idare eder durumdayız diyebilirim. Tabi hormonal döngü devreye girince şekerler çıldırıyor. Ovulasyon önü-sonu nereden baksan bir hafta allak bullak oluyor regulasyon. Geçici bazalı %130-150 artırmak iyi geliyor. Bazen diyorum ki erkek diyabetliler diyabetli kızlardan daha rahat, döngüleri filan yok:) pardon;)

Keşke demeyi sevmiyorum ama keşke hic olmazsa diyabetli miniklere diyabet teknolojileri ücretsiz olsa...

Sevgiler...

31 Ağustos 2017 Perşembe

Bayram ve çikolata

Çikolata zaafım var. Evet var. Birgün rüyamda çikolatadan tiksindigimi görmüştüm. Nasıl sevinmiştim.

Pancar şekeri ve kakao yağı ile yapılmış, glukoz şurubu palm yağı olmayan market çikolatası sayısı az. Çok şükür ki artık seciciyim ve çikolata adaylarının sayısı azaldı.😀



Ağızda 5 dk, midede 30 dk, vücudun muhtelif yerlerinde yıllar boyu kalıcı olan bu yağlı tatlı şeyler bayramda çok yeniyor.

İki tanecik madlen çikolata 7 gram karbonhidrat içeriyor. 15 gram karbonhidrat şekerimi 70 birim ziplattigina göre iki madlen çikolata yaklaşık 35 birim şeker yüksekliğine neden olabilir. Kısa aralıklarla yenen birkaç madlen totalde epeyce zıplamaya neden olur gibime geliyor.

Çikolata yiyice insulini pompadan yayarak gönder derler. Bunu denemiş ve hipoglisemi olmuştum. Beceremeyince de denemeyi bırakmıştım.

Bizim oğlan da bir çikolata tutkunu. Anne bayramda çikolatayı yemek için gelmeseler de birilerini çağıralım çikolata verelim diyor. Kendisi de yiyecek ya ondan bu misafirperver duruş.

Yarın Kurban Bayramı'nda dilerim iki cihan için güzel ibadetler, anlar biriktiririz. Dilerim minik şeker çocuklar hipoglisemi hiperglisemi olmadan rugule bir bayram geçirirler.

Sevgiler...

Atıştırmalıklar, glukoz şurubu, palm yağı ve irade



Evimizin babası ürün etiketi okuma konusunda çok hassastır. Medyada palm yağı ile ilgili haberler çıktıkça biz de bu konuda hassas davranmaya çalıştık. Sonuçta ne oldu? Birçok atıştırmalık liste dışı kaldı.


Zaten içerisinde glukoz, fruktoz şurubu olan ürünleri almıyorduk. Palm yağı da eklenince market reyonlarını hızla geçerek alışveriş yapar olduk.

Kraker, bisküvi, gofret, kakaolu fındık kremaları, dondurma vb ürünlerin çoğunda ya palm yağı var, ya da glukoz şurubu, veya her ikisi birden. Bunların zararlarını dileyen Google amcaya sorar, öğrenir elbette. Benim dikkat çekmek istediğim şey çocuklarımızda bu farkındalığı oluşturmak.

Birgün apartmanin bahçesindeyiz. Komşumuz bizim oğlana (6 yaşında) kraker ikram etmiş. "Onun içinde katkı maddesi var mı? Varsa yemem." demiş bizimki. Komşum dumura uğramış. "Senin sorunun cevabı bende yok oğlum" demiş. 😁

Komşum hayretler içinde bu olayı anlattı. "Nasıl yetiştirdiniz bu çocuğu maşallah" demekten kendini alamadı.

Gurur duydum yavrumla. Bu konuda fazladan bir gayret göstermemiştik aslında. Sadece onun yanında bu maddelerin zararlarını konuştuk eve almadık biz de yemedik. Alternatif sunduk, evde yapılabilen ürünleri eksik etmedik. Şimdi etiket okumadan bir ürün alacak olsam beni uyarıyor. Çok şükür bu farkındalığı edindi. Dilerim okulda da devam eder bu irade.

İrade, kuvvetli bir irade aslinda en çok oynak şekerli biri olan bana lazım. Diyabette düşük karbonhidrat ve glisemik indeksli beslenmek elzem.   Hayat boyu  bu iradeyi sergilemek de her yiğidin harcı değil. Göz görmeyince gönül katlanıyor da... Da'ları var işte ;) mesele uzar gider.


Sevgiler...
Görsel: sağlık kütüphanesi