6 Kasım 2016 Pazar

Karbonhidrat hesaplı krep tarifi

Karbonhidrat hesaplı krep tarifi ve kan şekerime etkisi

Hazır gıdaların ambalajındaki besin tablosundan karbonhidrat hesaplamak oldukça pratik bir yöntem. Bu sayede insulin karbonhidrat eşleşmesi yapılarak tokluk kan şekerinin yükselmesi/düşmesi bir nebze önlenebiliyir. Peki evde yapılmış bir yiyeceğin yaklaşık karbonhidrat değeri hesaplanabilir mi? Cevap evetse bu nasıl yapılır?

Açıkçası bu soruyu bir uzmana sormak nasib olmadı. Düz mantıkla düşündüm. Eğer yiyeceğin içine koyduğum toplam karbonhidratı bilirsem ve ürünün son ağırlığını bulursam %karbonhidrat (yani yiyeceğin 100 gramındaki karbonhidrat.) hesaplanabilir.

Krep malzemeleri:
2 yumurta (karbonhidrat yok)
3 yemek kaşığı sıvı yağ (karbonhidrat yok)
3 yemek kaşığı rende kaşar peyniri (karbonhidrat yok)
1 su bardağı maden suyu (karbonhidrat yok)
1 su bardağı süt (12 g karbonhidrat)
250 g un (188 g karbonhidrat)
Tuz
-------------
Toplam karbonhidrat 200 g.
Krepleri pişirdikten sonra darası alınmış bir tabakta hepsini tarttım. 740 g geldi.

Doğru orantı kurdum. 740 g krepte 200 g karbonhidrat varsa, 100 g krepte ne kadar vardır?
%karbonhidrat=(200×100)/740=27 g

Gelelim kahvaltıya ve sonrasındaki şekerlere. Mönü;

67 g ağırlığında bir krep (18 g karbonhidrat), biraz peynir, salatalık, mandalina (12 g karbonhidrat), çay.

Açlık kan şekeri ve takip eden 1. 2. 3. saat kan şekerlerini resimde görebilirsiniz. Hipo hiper olmadan sahili selamete erdik.

Lakin krebin miktarını abartıp mesela 3-4 tane yeseydim böyle olmayabilirdi.

Hem fazla yediğim için mide boşalması geç olacaktı hem de nisbeten yağlı bir krep olduğu için 3. 4.saat şekerleri yüksek olacaktı.

Şimdilik bu kadar. Sevgiler...