7 Kasım 2016 Pazartesi

Karbonhidrat Hesaplı Kurabiye Tarifi ve Şeker Değişimi




Oğluş doğduğundan beri evde sürekli kurabiye pişirir oldum. Babamız da meğer bir kurabiye canavarıymış.   Bu sayede anlamış olduk. Latife bir yana evde hazırladığım atıştırmalıklar sayesinde marketten bisküvi vs ürünleri tüketimi neredeyse bitti.

Karbonhidrat hesaplı krep tarifinin ardından bir de karbonhidrat hesaplı kurabiye tarifi denemek istedim. Bu tarifi sürekli yapıyordum ama karbonhidrat miktarı hakkında bir hesabım yoktu. Hem yaptım hem yedim hem de şekerimi takip ettim.

Tarif şöyle:

125 g yumuşak tereyağ (0 karbonhidrat)
1 yumurta
50 g pudra şekeri (50 g karbonhidrat)
50 g nişasta (44 g karbonhidrat)
200 g un (150 g karbonhidrat )
50 g çekilmiş fındık (8.5 g karbonhidrat )
40 g kuru üzüm (30 g karbonhidrat )
80 g kuru kayısı (48 g karbonhidrat )
50 g damla çikolata (31 g karbonhidrat )
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Yağ, şeker ve yumurta iyice karıştırılır. Nişasta un vanilya ve kabartma tozu eklenir yoğurulur. Fındık kuru meyveler ve çikolata eklenip şekil verilir. 170 derecede hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Sıcakken  kurabiye kolay dağılır aman dikkat. Ağızda dağılan muhteşem bir kıvamı ve tadı var. Deneyenlere afiyet olsun...

Gelelim hesap-kitap işine...

Malzemelerdeki toplam karbonhidrat 362 gram. Kurabiyeler piştikten sonra toplam ağırlığı 635 gram.

%karbonhidrat=(362/635)x100=57

Yani 100 gram kurabiyenin 57 gramı karbonhidrat.

Bir fincan ıhlamur eşliğinde iki kurabiye yedim. Diyabetli olmasam bu sayı bilemiyorum kaç olurdu :)

Sadece karbonhidrat hesaplamak aslında yetmeyebilir. Bu kurabiyede yaklaşık%30 oranında yağ da var. Yağlı ürünlerin fazla miktarda yenmesi, insulinin etkisinin azaldığı saatlerde   (3. Ve 4. Saatte) kan şekerini yükselebiliyor. Aman dikkat.

Sevgiler...