13 Kasım 2016 Pazar

14 Kasım Dünya Diyabet Günü Hediyesi

Bugünün anlam ve önemini hepimiz biliyoruz. İnsulinin keşfinden sonra doğduğum için şükrediyorum. Diyabetli olduğum için utanmıyor kızmıyor hayata küsmüyorum. Diyabetim sayesinde güzel kalpli nice arkadaşım oldu. Hayata bakışım diyabet sayesinde sağlıklı insanlara göre bence bir tık farklı.

Herneyse felsefi konulara girmeden neticeye geleyim. Bugünün anlam ve önemine binaen diyabetli arkadaşlara minik bir tarif hediye etmek istedim.

Karbonhidrat hesaplı haşhaşlı çörek:)

Hem karbonhidratı (yaklaşık da olsa) biliniyor, hem de çok lezzetli. Tariften önce kısa bir yazı ve ardından hesap kitaplı çörek tarifimiz gelsin.


Haşhaş kokusu ile büyüdüm. Rahmetli ananem haşhaşı evde kavururdu. Nasıl güzel bir kokudur o. Buram buramdır kendine çeker adeta. Sonra haşhaşı kollu haşhaş çekme makinasına koyardı. Kıyma çeker gibi haşhaşı çekerdi, ezerdi. Taze çekilmiş haşhaşın tadına doyum olmaz. Kafa yapmaz bu arada. Her çörek yapışımda eşim "yiyin yiyin kafayı bulun" diye dalga geçerdi artık kendisi de yiyor :)

Haşhaş ezmesi artık marketlerde var. Ben bu tarifte annemin ev yapımı haşhaşını kullandım. Karbonhidrat içeriğini ise marketten aldığım haşhaşa göre hesapladım.


Malzemeler:

600 g un (450 g karbonhidrat ),
250 g haşhaş ezmesi (50 g karbonhidrat ),
35 g şeker (35 g karbonhidrat ),
2 su bardağı ılık süt (24 g karbonhidrat ),
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket instant maya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta ( sarısı üzerine, akı hamura. )
---------+
Toplam karbonhidrat=560 g

Yapılışı:
Yoğurma kabına un şeker maya kabartma tozu tuz eklenir karıştırılır. Ortası havuz gibi açılarak ılık süt yağ ve yumurta akı eklenir ve 10 dakika yoğurulur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. 30 dakika ılık bir yerde üzeri kapalı olarak mayalandırılır.

Tezgah sıvı yağla hafif yağlanır. Mayası gelmiş hamur tezgaha alınır. Üzerine sıvı yağ gezdirilir. Elle hafif bastırılarak hamur daire şeklinde  büyütülür. Hamur kalınlığı yaklaşık 1 cm olmalıdır.

Gelelim haşhaş faslına. Haşhaş ezmesi hamur üzerine yayılır. Resimdeki gibi 3 parmak eninde şeritler kesilir. Her şerit de ikiye bölünür. İki serit üst üste koyulur. Elle hafif bastırılarak şerit enine genişletilir ve kendi üzerine katlanır. Sonra burularak tepsiye alınır.

Şekli muntazam olsun diye uğraşmayın. Pişince zaten kesilecek. Burguların üzerine yumurta sarısı sürülür. 170 derece pişirilir.

Şimdi gelelim % karbonhidrat hesaplamaya.

Çörek piştikten sonra ilk sıcaklığı geçince tartıldı. 1350 g geldi.

% karbonhidrat=(560/1350)×100=41.5

Kırkbirbuçuk kere maşallah:) yuvarlarsak Haşhaşlı Çörek yaklaşık %42 karbonhidrat içeriyor.

Ben çöreği kahvaltıda yediğimde 70-80 grami (30 g karbonhidrat) geçmemeye çalışıyorum. Ekmek yemiyorum. Beyaz peynir ve çay çöreğe çok yakışır biline.

Afiyetle.

Sevgiler...



Markette satılan hazır haşhaş ezmesinin besin tablosu.



Tarifin tezgah aşaması...



Buram buram kokusu üzerinde çörek...